/ Choklad / Desserter / Pajer /

Chokladpaj med salt kola

Glad alla ♥-dag på er! Hoppas ni får en mysig dag med massa uppvaktning. Själv ska jag på Fifty shades of Grey med mina tjejkompisar :) Det ska bli såå kul. Jag har längtat så himla länge sen jag läste böckerna! Dock så får man ju alltid så höga förväntningar så jag hoppas verkligen filmen lever upp till de.
 
Nog om detta. Självklart ska jag bjuda er på ett smaskigt alla hjärtans dag-recept!
Scrolla saaaakta och kolla in den här raringen...
 
Muuuuums! Denna Chokladpaj med salt kola (Chocolate salted Caramel tart) tror jag  i n g e n  kan motså. Choklad & salt kola tillsammans måste ju vara en av de mest lyckade kombinationerna någonsin! Detta är så vansinnigt gott ♥
 
Trots att den inte innehåller några speciella ingredienser utan det man oftast har hemma så känns den här chokladpajen väldigt lyxig! Den riktigt smääälter i munnen!
 
Här kommer receptet, som ser vääääldigt långt & bökigt ut. Men jag lovar! Det är superenkelt :)
 
Pajdeg (samma som till min Chokladmarängpaj, recept här)
100g kallt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda socker, vetemjöl och kakao i en bunke
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop
Plasta degen och låt ligga i kylskåpet i minst 30 min
 
Kavla ut degen mellan två plastfolie
Kavla ut degen tillräckligt så att den kommer täcka pajformen (22-24 cm i diameter)
Obs! Använd gärna en form med löstagbara kanter
Fodra pajformen genom att lyfta över degen. Jobba dig inifrån och ut för att trycka ut all luft
Nagga degen med en gaffel
Fyll hela formen med torkade ärtor (för att undvika att kanterna åker ner under gräddning)
Har man inga torkade ärtor, som i mitt fall, kan man täcka kanterna med grillfolie
 
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min
Ta bort de torkade ärtorna/grillfolie
Grädda ytterligare i ca 10-12 min
Låt svalna helt och hållet, alt. ställ in i kyl
 
Salt kolafyllning
1,25 dl vatten
3,5 dl strösocker
1,25 dl vispgrädde
70g smör
1 tsk salt
 
Häll strösocker & vatten i en tjockbottnad kastrull
Låt koka upp på medelhög värme tills sockret fått en kola-liknande färg (det tar några minuter)
Obs! Rör aldrig i sockerlag, det kan göra att den kristalliserar sig
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt vispgrädde. Det kommer bubbla en del
 
Koka kolan ytterligare ca 1-2 min under konstant omrörning med en träslev
Jag använde en termometer och tog av kolan vid 120 grader. Högre temperatur får inte kolan ha eftersom att den kommer bli för hård då.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smör & salt. Rör om till en slät smet
Häll den salta kolan över pajskalet
Ställ in pajen i kylen 4-5 timmar
 
Chokladganach
1,25 dl vispgrädde
125g choklad (använde 55%)
 
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål
Värm vispgrädden i en kastrull tills den precis börjar koka
Häll sedan den varma vispgrädden över chokladen
Vänta 1 min
Rör om till en slät chokladganach och häll den sedan över kolan, fördela jämnt
Ställ in pajen i kylen minst 2-3 timmar innan servering
 
Vid servering!
Strö lite flingsalt över pajen och njut 
 
#1 / / Robex Lundgren:

mums

#2 / / therese:

åh va god den ser ut att vara :) ska lätt spara reeptet och testa själv om det är okej för dig? :) annars va duktig du är!

kram /therese

Svar: Tack snälla & självklart får du spara receptet! Återkom gärna om vad du tyckte :) Kram
Bakfrossa

#3 / / Amanda Niclasson:

Ser jättegott ut!

#4 / / Paulina:

Pajen ser ljuvlig ut! Vad använder du för pajform? Letat o letat en med lite högre avtagbara kanter eller botten men hittar aldrig någon.. 😧
Tacksam för svar via mailen 😄

Svar: Hej Paulina!
Ledsen för det otroligt megasena svaret. Jag har helt enkelt inte varit så aktiv de senaste månaderna. Pajformen är köpt på Leilas General Store och är 22 cm. Jag älskar den! :D
Bakfrossa

#5 / / Anonym:

Hej! Den ser super god ut! ♡ Men varför blir det inte kola färgat? Vi väntade minst 20 min. Tacksam för svar. 😀😘

Svar: Hej! Det är lite svårt för mig att svara på så här :) Den borde få en kolafärg då den kommit upp i temperatur. Prova att höja värmen & koka snabbare, det ger en bättre kola, och rör försiktigt & sakta. Lycka till ♡
Bakfrossa

#6 / / Jasmine:

Hej! Vill bara berätta att jag gjorde din Choklad- och kolapaj och lyckades på andra försöket. Det blev så god och uppskattades av många gäster. Tack för receptet! <3
Kram