/ Bakelser / Choklad /

Söta små spökbollar

 
Ni som följer mig på Instagram (@Bakfrossa) vet ju redan mitt bidrag till årets allhelgonahelg. Ni som inte följer mig får gärna börja göra det. På Instagram uppdaterar jag betydligt oftare och med fler bilder :) Det skulle vara kul att få se vilka ni är som läser min bakblogg också så in och följ!
 

Dessa "spökbollar" är otroligt enkla att göra och består i huvudsak bara av två delar. En helt simpel chokladboll med marsipanöverdrag och ögon av smält choklad. Barnsligt enkla vilket jag bara älskar! Måste ju säga att de i alla fall ser liiite mer komplicerade ut än så ;)
 
Så för att göra dessa söta spökbollar behöver du:
 
Ditt bästa recept på chokladbollar (annars kan du låna mitt)
150g smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl havregryn
1-2 msk bryggt kaffe
1 msk mjölk
 
Blanda smör och strösocker
Blanda sedan ner vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och mjölk
Använd elvisp eller jobba med händerna tills du fått en jämn massa
Låt chokladsmeten vila i kylen i minst 30 minuter
Rulla till bollar (storlek efter eget tycke) och lägg på en plåt m. bakplåtspapper
 
Vit marsipan
70% choklad
 
Eftersom att jag inte har jobbat så mycket med marsipan så köpte jag Odense färdiga marsipanlock. Ett pkt räcker till  ca 8 spökbollar, beroende på chokladbollarnas storlek.
Använd ett glas när du skär ut ringar av marsipan. Testa gärna på grillfolie innan så att storleken på marsipanöverdraget räcker till runt hela chokladbollen.
 
Placera marsipanöverdraget rakt över chokladbollen och gör lite veck här och där, likt ett spöke.
Smält lite choklad i micron och dutta ögon på spökbollarna med hjälp av en tandpetare.
 
Lätt som en plätt!
Ha nu en underbar Halloween så ses vi snart igen :) Kram
 
Kommentarer (3)
Chokladbollar / Halloween / Halloweenbakelse / Spökbakelser / Spöken
/ Tips /

Julig 2-vånings kakburk

Minns ni för ett tag sen då jag tipsade om min fina 3-vånings kakburk? I veckan när jag skulle köpa tårtkartonger för mina beställningar så smet jag även in på Clas Ohlsons. Överallt där jag ser julbelysning/pynt så bara måste jag gå in. Någon mer som känner igen sig? ;) Jag älskar allt som har med julen att göra! Min favorithögtid utan tvekan.
 
Hur som helst så fann jag denna 2-vånings kakburk. Hur fin är den inte??? Perfekt att ha lussebullar & pepparkakorna i då den har tätslutande lock. Och priset då? För ynka 129 kr blir den din :) Galet billigt. Den är precis likadan som min från Lagerhaus, både locket och burkarna, så jag kan verkligen rekommendera den här fina kakburken.
 
Som ni ser i bakgrunden av bilden så hade Clas Ohlsons även väldigt fina glasburkar och flaskor just för juletiden.
 
.
/ Choklad / Desserter / Glass /

Chocolate Chip Oreo Brownie

Ok, jag tror jag har kommit till självaste CHOKLADHIMLEN... Denna kaka/dessert/what so ever är OUTSTANDING!!!
 
Inte nog med att den är gaaaalet god, så är den busenkel att göra också :) Jag snurrade ihop den på en halvtimme och sen var det bara gräddningen kvar.
Löjligt god! Här kommer mitt recept:
 
Kakdeg -  Chocolate Chip
150g smör (rumstempererat)
1,5 dl farinsocker
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl mjölk
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
150g mörka chokladknappar eller hackad choklad
 
1 paket Oreokakor
 
Browniesmet
150g smält smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 stora ägg
1,25 dl vetemjöl
 
Använd en plåt (min var 25x25 cm) med höga kanter. Täck den med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med kakdegen.
Vispa rumstempererat smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och mjölk krämigt i en bunke.
Blanda vetemjöl & bikarbonat i en separat skål och sikta sedan ner. Blanda väl.
Vänd försiktigt ner chokladen
Fyll plåten med ett jämnt lager av kakdeg
Placera ut Oreokakorna med lite mellanrum över kakdegen
 
Gör nu browniesmeten
Smält smör i en kastrull. Tillsätt sedan socker och kakao
Vispa ihop och ta sedan bort kastrullen från plattan
Tillsätt salt, ägg och vaniljsocker och blanda väl
Sikta ned mjöl och blanda till en jämn smet
Häll nu den färdiga browniesmeten över kakdegen och Oreokakorna
 
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 min
Känn efter med en provsticka. Browniesmeten ska vara kladdig (men inte rinnig!)
 
Ät som den är, härligt varm & kladdig.
Eller servera den som jag gjort, med vaniljglass och hemmagjord chokladsås!