/ Choklad / Desserter / Pajer /

Chokladpaj med salt kola

Glad alla ♥-dag på er! Hoppas ni får en mysig dag med massa uppvaktning. Själv ska jag på Fifty shades of Grey med mina tjejkompisar :) Det ska bli såå kul. Jag har längtat så himla länge sen jag läste böckerna! Dock så får man ju alltid så höga förväntningar så jag hoppas verkligen filmen lever upp till de.
 
Nog om detta. Självklart ska jag bjuda er på ett smaskigt alla hjärtans dag-recept!
Scrolla saaaakta och kolla in den här raringen...
 
Muuuuums! Denna Chokladpaj med salt kola (Chocolate salted Caramel tart) tror jag  i n g e n  kan motså. Choklad & salt kola tillsammans måste ju vara en av de mest lyckade kombinationerna någonsin! Detta är så vansinnigt gott ♥
 
Trots att den inte innehåller några speciella ingredienser utan det man oftast har hemma så känns den här chokladpajen väldigt lyxig! Den riktigt smääälter i munnen!
 
Här kommer receptet, som ser vääääldigt långt & bökigt ut. Men jag lovar! Det är superenkelt :)
 
Pajdeg (samma som till min Chokladmarängpaj, recept här)
100g kallt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda socker, vetemjöl och kakao i en bunke
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop
Plasta degen och låt ligga i kylskåpet i minst 30 min
 
Kavla ut degen mellan två plastfolie
Kavla ut degen tillräckligt så att den kommer täcka pajformen (22-24 cm i diameter)
Obs! Använd gärna en form med löstagbara kanter
Fodra pajformen genom att lyfta över degen. Jobba dig inifrån och ut för att trycka ut all luft
Nagga degen med en gaffel
Fyll hela formen med torkade ärtor (för att undvika att kanterna åker ner under gräddning)
Har man inga torkade ärtor, som i mitt fall, kan man täcka kanterna med grillfolie
 
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min
Ta bort de torkade ärtorna/grillfolie
Grädda ytterligare i ca 10-12 min
Låt svalna helt och hållet, alt. ställ in i kyl
 
Salt kolafyllning
1,25 dl vatten
3,5 dl strösocker
1,25 dl vispgrädde
70g smör
1 tsk salt
 
Häll strösocker & vatten i en tjockbottnad kastrull
Låt koka upp på medelhög värme tills sockret fått en kola-liknande färg (det tar några minuter)
Obs! Rör aldrig i sockerlag, det kan göra att den kristalliserar sig
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt vispgrädde. Det kommer bubbla en del
 
Koka kolan ytterligare ca 1-2 min under konstant omrörning med en träslev
Jag använde en termometer och tog av kolan vid 120 grader. Högre temperatur får inte kolan ha eftersom att den kommer bli för hård då.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smör & salt. Rör om till en slät smet
Häll den salta kolan över pajskalet
Ställ in pajen i kylen 4-5 timmar
 
Chokladganach
1,25 dl vispgrädde
125g choklad (använde 55%)
 
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en skål
Värm vispgrädden i en kastrull tills den precis börjar koka
Häll sedan den varma vispgrädden över chokladen
Vänta 1 min
Rör om till en slät chokladganach och häll den sedan över kolan, fördela jämnt
Ställ in pajen i kylen minst 2-3 timmar innan servering
 
Vid servering!
Strö lite flingsalt över pajen och njut 
 
/ Desserter / Kladdkakor /

Gudomlig Citronkladdkaka

Åh! Ni är ju bara för underbara! Jag har inte bloggat här på över två månader och ändå är ni så många kvar och kikar in här varje dag. Det gör mig otroligt glad och peppad, samtidigt som jag känner lite dåligt samvete över att jag inte har underhållit er... ;-) Men nu är det dags igen! Jag letar även efter en fotokurs att gå då jag själv börjat tröttna på mina kassa iphonebilder. Min Canon bara ligger och dammar eftersom att jag inte har kunskapen för att fotografera manuellt. Så har ni tips på fotokurser i Stockholmsområdet som inte är alltför dyra så kommentera gärna! :-)
 
Nu tänkte jag tipsa er om en helt fantastisk skapelse som är lika busenkel att göra.
Nämligen en variant på kladdkaka som denna gång fick bli en Citronkladdkaka!
 
Jag tror inte ni förstår... Jag saknar ord... Ni bara måste testa!
Den här kladdkakan med citron och en dov smak av vanilj är något av det  g o d a s t e  jag har ätit!
 
Med en klick lättvispad grädde till blir den här smakupplevelsen fulländad 
 
 Nu ska ni få ta del av mitt bästa recept på Citronkladdkaka.
 
Bakfrossas Citronkladdkaka
2 Citroner
150g smör
3 ägg
3,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader
Tvätta 2 citroner. Riv skalet fint och pressa saften i samma skål
Smält smör i en kastrull och låt sedan svalna
 
Vispa ihop ägg och strösocker
Tillsätt det rivna citronskalet samt saften. Blanda väl
Sikta ned vaniljsocker & mjöl och rör om
Häll till sist i det smälta smöret och blanda till en jämn smet
 
Häll smeten i en smörad form (22 cm använde jag) med löstagbara kanter
Grädda kladdkakan i mitten av ungen i ca 25 minuter
Viktigt! Tänk på att kakan ska vara kladdig när du tar ut den ur ugnen då den eftergräddas
 
Låt kladdkakan svalna något och ställ sedan in den i kylskåpet
 
Jag själv tycker att kladdkaka är som allra godast dagen efter och när den serveras kall. Mums!