/ Choklad / Kakor /

Chocolate Cookies fyllda med salt kola

Igår efter jobb & innebandyträning blev det även lite kvällsbak. Jag fotade ju på kvällen, därav det kassa ljuset. I alla fall så vart det något så gott som "Salted Caramel Stuffed Chocolate Cookies", dvs. chokladkakor fyllda med salt kola, nästan lite som kladdkakekakor. Otroligt otroligt gott :) Se bara hur härligt kladdiga de är!
 
 
Dessa kakor är som allra godast direkt efter gräddning, då de fortfarande är något varma och kolan så där härligt mjuk. Tyvärr är det så att när kakorna fått svalna så har även kolan "satt" sig också. Så jag rekommenderar att dessa blir uppätna samma dag, men med tanke på hur extremt GODA de är så behöver nog ingen ens se det som ett problem! ;) Jag använde mig av ROLLO-kola och tillsammans med havssaltet vart det den godaste kolan jag någonsin smakat. Så kan ni bara titta på bilderna och känna de fantastiska smakerna? Den härligt kladdiga kakan av choklad tillsammans med mjuk len kola med en touch av salt. U N D E R B A R T!!! ♥
 
 
Kakdeg
4 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm salt
150g normalsaltat smör (rumstempererat)
2,25 dl strösocker
drygt 1 dl ljusbrunt muscovadosocker
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt
 
Fyllning & dekoration
1 påse ROLLO-kola
Havssalt
Florsocker
 
Tillvägagångssätt
Vispa ihop mjöl, kakao, bakpulver & salt (vanligt) i en bunke. Ställ åt sidan.
Vispa rumstempererat smör, strösocker & ljusbrunt muscovadosocker fluffigt i en köksmaskin eller med elvisp. Ca 4 min på medelhög hastighet.
Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa tills smeten gått ihop. Därefter tillsätter du vaniljextrakt samt de torra ingredienserna och vispar på låg hastighet.
 
Använd en glasskopa till att göra runda bollar eller rulla med händerna. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck på en kola i mitten av bollen, strö över havssalt och vik in degen över kolan. Se till att kolan är ordentligt täckt med deg runt om.
Forma degen till en boll igen, rulla i florsocker och lägg tillbaka på plåten.
Grädda i 11-13 minuter på 180 grader.
Låt kakorna vila 5-10 minuter på plåten innan du lyfter över de på ett galler. "Doppa" kakorna ytterligare en gång i florsocker för en snyggare kaka.
 
 
/ Tips /

3-vånings kakburk

God morgon på er! Så glad över att det äntligen är fredag. Arbetsveckan har verkligen gått i raketfart. För er som inte vet så jobbar jag på Scania (tvåskift) och idag tänkte jag ta med och bjuda på mina fantastiska Nutella Crisps. Det är totalt livsfarligt att ha dessa stående hemma när de är så hiiiiiimla goda! Har ni inte provat göra dessa än så gör det, det bästa av allt är att du bara behöver två ingredienser. Piece of cake! ;) Jag vill även passa på att återigen TACKA för all fin respons! Så himla roligt att det är så många som kikar in här :) Ingenting gör mig gladare när jag får höra att ni gillar mina recept!
 
Jag måste samtidigt tipsa er om min nya fina kakburk i tre våningar. Perfekt att ha när man ska ta med sig kakor eller andra bakverk. Jag har letat efter liknande hur länge som helst, men de har då varit alldeles för dyra. Därför blev jag helt överlycklig när jag såg denna från Lagerhaus för endast 199 kr.
 

Den är inte bara praktisk utan väldigt fin också! Här hemma står den framme som prydnad när den inte används :) Det fantastiska med dessa burkar är att du får plats med så otroligt mycket i de samtidigt som du kan välja att bara ha med dig en "våning" om du inte har så mycket fikabröd. Och vem säger att man måste fylla den med kakor? Du kanske väljer att ha med dig biskvier, bullar och muffins? Jag bara älskar denna kakburk!
 

Gör om i färgerna om du vill också! Ena dagen kanske du vill ha den rosa, grå, turkos men nästa dag turkos, rosa och grå? Möjligheterna är oändliga! Jag vet dock att det har varit lite svårt att få tag på denna, jag själv fick nästan jaga den och när jag väl hade gett upp så dök den bara upp en dag framför mina ögon. Tur ska man ha ibland! :) I alla fall, därför tänkte jag även tipsa om lite andra alternativ.
 
Tredelad liten rosa/vit/grön från Balders Hage, 249:-
Kakburk stor 3-våningar från Doroteas butik, 310:-
Kolla även tradera, blocket och på loppisar!
/ Choklad / Nutella /

Nutella Crisps

Vilken mysig torsdag det är. Just nu kan jag inte göra annat än att njuta av höstvädret utanför. Man hör regnet smattra på altantaket, ser hur träden blåser, tänder lite ljus och bakar. Jag älskar det! Idag tänkte jag bjuda på kanske världens enklaste recept på godis, nämligen Nutella crisps! Visst låter det läckert?
 
 
Ingredienser
Nutella
Salta jordnötter
 
Börja med att värma upp Nutellan i en kastrull, så att den blir lite mjukare. Ta bort kastrullen från plattan.
Grovhacka salta jordnötter och rör ner det i Nutellan. Använd så mycket nötter att du får en något fastare smet, fortfarande kletig dock.
Lägg i smeten i en bakplåtspappersklädd form och ställ in i kyl i några timmar, gäna över natten. När den har stått i kylen över natten så kommer Nutellan ha stelnat en aning och då är det lättare att skära i bitar.
 
Svårare än så är det inte! Jag kan inte riktigt förklara men njutningen när den härligt lena Nutellan möter de salta jordnötterna med lite krisp är makalös. Dessa Nutella crisps är löjligt goda och något ni verkligen måste testa. Passar sig säkert även utmärkt som julgodis? Testa! :)