/ Sammarbeten / Tips /

Sponsrad video - Drickbara bakverk

Jag undrar om ni blev lika positivt överraskade som mig över Lipton's nya tesmaker?
Lyssna bara på dessa "Lemon Macaroon" och "Pear Chocolate"... Mums!
Bara av att höra smakerna får det att rinna i mungiporna på mig. Titta bara på denna video och du förstår varför!
 

Jag är egentligen ingen tedrickare, fast jag önskar så att jag var det.
Hela grejen med höst, en kopp te, massa tända ljus och stora filtar känns så otroligt mysigt och gemytligt.
Eller att gå på alla dessa Afternoon Teas på mysiga caféer, där hela (eller i alla fall halva) grejen är att dricka te.
Skulle jag anordna en egen bjudning hemma för mina nära & kära så skulle jag utan tvekan välja dessa härliga tesmaker.
De passar ju mig alldeles perfekt eftersom att jag älskar att baka!
 
Visste ni förresten att olika sorters te har väldigt mycket positiv inverkan på våra liv?
- Innehåller antioxidanter vilket motverkar sjukdomar och åldrande
- Dricker vi te under och efter träning så lindras träningsvärken och tillför även de mineraler vi annars förlorar
- Kan dämpa nervositeten (vid t.ex. en föreläsning) och piggar upp oss
- Ett bra sätt att få i sig koffein utan bieffekter, tack vare aminosyran theanin
- Kan verka lugnande

 

Så nu kan vi dricka te med gott samvete!
Detta är ett sponsrat inlägg

/ Choklad / Desserter / Pajer /

Chokladmarängpaj med hallon

Här kommer receptet på en farligt god chokladmarängpaj. Något för chokladälskaren skulle jag säga :)
 
Vad sägs om en ljuvligt len chokladkräm ihop med en härligt seg maräng och färska hallon? Det är kärlek det!
 
Det jag älskar med den här chokladmarängpajen är att den är så galet enkel att göra. Du kan dessutom förbereda den någon dag innan. Gör då pajdegen och chokladkrämen och låt stå i kylen. Gör och spritsa på marängen samma dag den ska ätas och dekorera med hallon. Helt underbar! ♥
 
Pajdeg
100g kallt smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda socker, vetemjöl och kakao i en bunke
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna
Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop
Plasta degen och låt ligga i kylskåpet i 1 timme
 
Kavla ut degen tillräckligt att den kommer täcka pajformen (22-24 cm i diameter)
Fodra pajformen genom att lyfta över degen. Jobba dig inifrån och ut för att trycka ut all luft
Nagga degen med en gaffel
Fyll hela formen med torkade ärtor (för att undvika att kanterna åker ner under gräddning)
Har man inga torkade ärtor, som i mitt fall, kan man täcka kanterna med grillfolie
 
Grädda mitt i ugnen i 10-12 min
Låt sedan svalna några minuter (ta bort alla ärtor)
 
Chokladkräm
150g mörk choklad, 70%
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 ägg
 
Säng ugnsvärmen till 150 grader
Finhacka chokladen och lägg  i en skål
Koka upp grädden och häll över chokladen
Rör ihop tills all choklad smält och tillsätt sedan mjölk och ägg
Rör till en slät chokladkräm
 
Häll chokladkrämen i det förgräddade pajskalet
Grädda näst längst ner i ugnen i ca 15 min
Ta ut och låt pajen svalna
 
Italiensk maräng
120g äggvita, rumstempererad
200g socker
50g vatten
 
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke
Koka upp vatten och socker till 121 grader, använd en termometer
Rör aldrig i sockerlagen, det kan göra att den kristalliserar sig
Vid 121 grader, häll sockerlagen i en tunn jämn stråle ner i äggvitan och vispa samtidigt på maxhastighet
Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall/rumstempererad
 
Dekorera chokladpajen med maräng och hallon
Bränn av marängen för en snygg finish
 

Den italienska marängen är verkligen pricket över i:et!
 
/ Sötebröd /

Solskensbullar Deluxe

Jag tycker att det är så himla grått & trist ute just nu så då behöver man någonting som piggar upp, och vad kunde passa bättre än dessa Solskensbullar Deluxe? Mums!
 
I grund och botten så är ju detta vanliga solbullar, men som fått en extra touch med sylt som extra fyllning och florsockerglasyr & kokos som garnering - och därav "Deluxe".
 
Jag tycker det både låter och ser festligt ut! Vad tycker ni? ;)
 
Deg
50g jäst
100g smör
3,5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
10-11 dl vetemjöl
 
Fyllning
Ca 1 dl vaniljkräm (jag "fuskade" och använde marsan)
Ca 1 dl drottningssylt eller valfri sylt
 
Garnering
1 ägg (till pensling)
3 dl florsocker
1 äggvita
Kokos
 
Smula jästen i en bunke
Smält smör i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och låt degvätskan bli fingervarm
Rör ner lite av degvätskan i jästen, rör tills jästen löser sig, tillsätt sedan resten av degvätskan
Blanda i socker, kardemumma, bakpulver, salt och det mesta av mjölet
Arbeta ihop till en deg (hellre för lite mjöl än för mycket)
Låt degen jäsa under bakduk i 30 min
 
Ta upp degen på mjölat bakbord
Arbeta och knåda ev. in mer mjöl i degen
Dela den i 24 delar och rulla en rund bulle av varje del
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 30 min
 
Sätt ugnen på 225 grader
Gör en grop med pekfingret i bullarna
Fyll bullarna med lite vaniljkräm och fortsätt därefter med drottningssylt
Pensla bullarna med uppvispat ägg
Grädda bullarna i 8-10 min och låt sedan svalna på galler
 
Gör glasyren av florsocker och äggvita, rör ihop ordentligt
Pensla bullarna med florsockerglasyren och doppa sedan i kokos
 
Sedan har du ett par riktigt härliga bullar som kan liva upp vilket kafferep som helst! Lycka till ♥